Saturday, February 23, 2019

Genel Özellikleri Bakımından Özel Ders Kavramı


Özel ders, genel olarak öğrencilerin okuldaki derslerinde ya da tek bir derste veya ders ile ilgili herhangi bir konuda sınıf ortamında gerekli başarıyı gösterememesi durumunda yapılan birebir takviyedir.
Adı üzerinde, öğrenci ve öğretmen arasında birebir gerçekleşen derslerdir. Kimi zaman birkaç öğrenci ile beraber yapılsa da aslında tamamen birebir olması gereken bir çalıştırmadır.
Okulda, sınıf içerisinde anlatılan dersler genele hitap eder. Kimi öğrencilere bu anlatım gereğinden basit ya da ağır gelmektedir. Öncelikle herhangi bir konuda özel ders almak ya da çocuğunuzun ders almasını istiyorsanız, bu ders konuları, hakkında bilgilerinizi değerlendirmeniz gerekmektedir. Ayrıca çocuğunuzun da ne denli bilgi sahibi olduğunu, nerelerde sorun yaşadığını kavramanız önemli bir husustur. Bu sayede öğretmene eksiklerden bahsedebilirsiniz. Yine özel ders için öğretmen seçimi yaparken de tecrübeli birini seçmeniz en ideal olanıdır.
Özel Ders Öğretmeni Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Özel ders alırken mutlaka, ders alacağınız kişinin anlatım tarzına dikkat etmeniz gerekmektedir. Pek çok insan bir şeyleri öğrenebilir fakat bir başkasına aktarabilme yeteneğine sahip olmadığı halde öğretmenlik yapabilmektedir. Öğretecek kişinin hem kendi alanında hem de öğretme alanında tecrübeli, nitelikli ve bilgi sahibi olmasına dikkat etmek gerekmektedir. Tecrübeli bir öğretmen, öğrencinin problem yaşadığı durumları ya önceden ya da kısa zaman içerisinde kavrar ve öğretme stratejisini öğrencisine göre belirler.
Özel Dersin Verimli Olması İçin Dikkat Edilecek Konular Nelerdir?
Bu derslerin birebir işlenmesinin en büyük sebebi ilgiyi dağıtacak durumları ortadan kaldırmaktır. Örneğin, çocuğunuz sınıf içerisinde arkadaşlarının haylazlıklarına uyarak ya da onların yaptıklarından rahatsız olmasından dolayı derse dikkatini veremeyebilir. Sessiz, sakin ve öğretmeni ile birebir kalacağı bir ortam hazırlamak gerekmektedir. Tabi ki sizde ebeveyni olarak hem öğretmenin anlatım tarzını hem de çocuğunuzun anlayıp anlamadığını test etmek adına takip etmelisiniz.
Diğer bir açıdan verimli olacak özel dersin kaynağı eğitimcidir. Özel ders veren pek çok başka mesleklerden kişi ile karşılaşabilirsiniz fakat asıl önemli unsur tecrübeli olduğu için öğretmen olan kişileri seçmektir. Ayrıca öğretmenin verimli bir ders ortamında anlatım yapabilmesi için hem öğretmenin hem de çocuğunuzun ilgisini dağıtacak durumlardan uzak durmanız gerekmektedir.
Hangi Derslerden Özel Ders Almak Mantıklıdır?
Özel dersler genel olarak okulda ağır geçen derslerdir. Örneğin; Matematik ve matematik alanında Geometri, Analitik Geometri, İngilizce ya da eğer ikinci bir ek dil dersi veriliyor ise genel de Almanca, Fen bilimleri olarak Fizik, Kimya, Biyoloji haricinde Türkçe alanında Dil Bilgisi gibi derslerde özel ders alınabilir.
Bu tür birebir dersler son zamanlarda oldukça fazla talep gören yöntemler haline geldi. Maddi açıdan diğer kurs yöntemlerinden daha maliyetli olmasına rağmen, vermiş olduğu olumlu sonuçlardan dolayı tercih edilmeye de devam etmektedir. Hal böyle olunca pek çok kişinin ders vermeye yönelik ilanlarını görebilirsiniz. İlanları incelerken ilk dikkat etmeniz gereken nokta kişinin mesleği ve ilanı veriş şekli olabilir. Fakat her zaman birebir görüşme yapmanız ve referans istemeniz en mantıklısı olacaktır. Haricinde her ne kadar bakıldığında iyi bir öğretici gibi görünse de bir kez denemenizde fayda vardır. Yine sürekli olarak takip etmelisiniz. Öğretmenin öğrenci ile ilişkisi nasıl, öğrenci bu öğretmenin anlattıklarını ne kadar anlıyor gibi konulara dikkatinizi vermelisiniz. Bütün bu konular hakkında bilgi alabileceğiniz  eveozelders sitesini ziyaret edebilirsiniz
Özel Ders Ücretleri Hakkında
Özel ders ücretleri genel olarak piyasaya göre aynıdır. Fakat dersi kimin vereceğine göre de bu fiyatlarda büyük değişikliklerde görebilirsiniz. Yine alınacak derse göre de bu fiyatlar değişmektedir. Örneğin; zor anlatımlı Matematik dersi daha pahalı, kolay anlatımlı Dil Bilgisi dersi daha ucuz olabilir.

No comments:

Post a Comment